ARISE Kampen

ARISE Kampen

Recensie Messiah Händel 13 december 2014

RecensiesPosted by Ria Weerdmeester 15 Dec, 2014 17:06:27

Foto's Dik Kuiper


De Stentor schreef het volgende:

'Arise brengt meeslepende Messiah' door Martin van Santen

Händel is hot! En met name het oratorium de Messiah dat de componist in 1741 schreef. Momenteel is dit werk erg populair, niet alleen in een reguliere uitvoering, maar zelfs als 'pop-up' of 'scratch'. Händel zou er vast tevreden mee zijn geweest, omdat het werk destijds als speciaal kersttheaterstuk werd gecomponeerd met een toch wel commercieel gedachte. In Londen waren namelijk destijds de theaters in de kerstperiode gesloten. Veel mensen konden als alternatief naar de Messiah. Dat werd een groot succes, net als de uitvoering van Arise in Kampen.
Een bijzondere ontmoeting van dirigent Wolfried Kaper tijdens een reis in de VS met dirigent Charles Cheatham van de Episcopal Chorale uit Los Angeles, leidde er toe dat de Messiah kon worden uitgevoerd met beide koren.
Het Oratorium is te splitsen in drie delen: de verkondiging van de Messias, dood en opstanding en wederkomst. Het eerste gedeelte werd gedirigeerd door de Amerikaanse dirigent, die dat op een routineuze en soepele manier aanpakte.
Het bekende "for unto us a child is born' met de huppelende achtsten, kreeg gelijk iets swingends. De Duitse sopraan Annette Richter zong met warme stem, heldere stem. Mezzosopraan Petra Stoute nam de altpartijen voor haar rekening. Haar stemgeluid kon de Buitenkerk niet vullen, dit in tegenstelling tot tenor Donald Perrry die zijn stem groots projecteerde. Ira Spaulding zong de mooie donkere baspartijen.
In onder andere de Pastoral Symphony liet de Kammerphilharmonie Emsland horen een goed ensemble te zijn. Mooi zuiver en elegant werd dit gespeeld.
Ook de trompetaandelen zoals in 'The Trumpet shall sound"waren prachtig om naar te luisteren.
En natuurlijk klonk het 'Hallelujah"het bekendst deel van de Messiah. Gezongen door beide koren met een enorm enthousiasme en inzet. Overtuigd en meeslepend.
(vier sterren)
  • Comments(0)//www.arisekampen.nl/#post110