ARISE Kampen

ARISE Kampen

Arise verrast publiek met integere Hohe Messe

RecensiesPosted by Ria Weerdmeester 22 Nov, 2015 22:39:13

Door: Erik de Leeuw

Zaterdag 21 November, 20.00 uur, Buitenkerk Kampen

Hohe Messe, J.S. Bach, Arise met de Kammerphilarmonie Emsland, onder leiding van Wolfried Kaper

Bach’s H-Moll Messe (in Nederland de Hohe Messe genoemd) is een mis waarin Bach zijn geniale veelzijdigheid toont in een tableau van koorwerken en aria’s welke stuk voor stuk uitblinken in een sterke muzikale verwoording van de gezongen teksten. De voertaal in de mis is Latijn, iets dat voor de Lutherse Bach vreemd mag lijken, maar in de tijd waarin Bach leefde was dit ook in Luthers-kerkelijke kring niet ongebruikelijk. De Hohe Messe is eigenlijk een collectie van vaste mis-onderdelen, die door Bach aan het eind van zijn leven zijn bijeengebracht uit recent en eerder geschreven werk. Zelf heeft Bach zijn H-Moll Messe nooit compleet uitgevoerd.

Arise, een gemengd koor uit Kampen dat inmiddels het 40-jarig jubileum gepasseerd is, heeft al meerdere grote oratoria uitgevoerd, zoals de Johannes en de Mattheus Passion van Bach, en de Messiah van Händel. De keuze voor de Hohe Messe past daarom in hun repertoire. Arise toonde zich een koor van muzikale klasse. De warme en heldere koorklank maakte indruk. Het koor was vooral sterk in de gedoseerd toegepaste expressie, waarbij volume, tempo, intentie en dictie steeds duidelijk in het teken van de tekst stond. Wat een kunst is het, als je de noten die Bach gebruikte om de muzikale emotie op papier te vangen, kunt laten horen zonder dat het noten blijven, de de muziek de noten ontstijgt. De uitdrukkingsvaardigheid van Arise, ook dankzij duidelijke en betrokken directie van Kaper, maakte dat er werkelijk muziek ontstond, waarin tekst en muziek samensmolten tot een beleving, waarbij muziek voortdurend ten dienste van het verhaal stond. Voor de luisteraars in de goed gevulde prachtige Buitenkerk was het een genoegen om de klanken te mogen ondergaan: van het indringende, ingetogen en prachtig gezongen Crucifixus tot een bijna golvend Sanctus. Arise mag een koor op hoog niveau genoemd worden.

Voor de uitvoering op 21 November was de Kammerphilarmonie Emsland het begeleidende orkest, hun spel was betrokken en direct. Net als bij het koor was het genoegen waarmee men musiceerde zichtbaar en hoorbaar.

Anette Richter, Sopraan, viel op door een prachtige warme klank. Franka van Essen, Alt/Mezzosopraan, zong wat voorzichtiger, met minder volume, maar met een mooie expressie. De IJslandse tenor Eyjolfur Eyjolfsson maakte indruk met z'n heldere frisse stem waarmee hij met ogenschijnlijk gemak zijn aria's zong. Bert van de Wetering zong de bas-aria's deels vanuit een centrale plek tussen de orkestleden, door zijn warme geluid kwamen de bas solo's goed tot z'n recht.

Een zeer geslaagd concert, Kampen kan trots zijn op een koor dat met enige regelmaat grote werken programmeert, en deze op hoog muzikaal niveau uitvoert.  • Comments(1)//www.arisekampen.nl/#post115