ARISE Kampen

ARISE Kampen

Concert 3 november 2007

Concert historiePosted by Ria W. 09 Nov, 2007 12:30:55

Zaterdag 3 november 2007 - Concert Fonteinkerk - Stadshagen in Zwolle
Requiem Fauré, 3 november 2007

Allerzielen, Kerkelijk Jaar

De katholieke feestdag Allerzielen valt een dag na Allerheiligen, op 2 november. Nog niet zolang geleden was het voor katholieken een vrij algemene gewoonte om naar het graf van familieleden te gaan om daar bloemen te leggen en de overledenen te gedenken. Het graf werd meteen goed schoongemaakt en kon er weer een jaartje tegen.
De traditie stamt, voorzover bekend uit de abdij Cluny (klooster uit het Frankische Rijk) waar abt Odilo in 998 bepaalde dat alle met Cluny verbonden kloosters op de dag na Allerheiligen de gestorvenen op bijzondere liturgische wijze moesten herdenken. In de 14de eeuw werd deze herdenkingsdag algemeen in de Rooms-Katholieke Kerk.

In veel protestantse gemeenten wordt in november, bij de afsluiting van het kerkelijk jaar, ook stilgestaan bij de overledenen. Hierbij wordt gelijk vooruit gekeken naar Advent, de tijd voor Kerst, die in het teken staat van de belofte van het nieuwe leven en de nieuwe schepping door het verlossend werk van Jezus Christus.

Veel componisten hebben door het schrijven van een Requiem uitdrukking willen geven aan dit herdenken en aan het uitzicht op het nieuwe leven. Fonteinconcerten wil een Zwolse traditie opbouwen door de jaarlijkse uitvoering van een van deze bijzondere werken. Vorig jaar werd het Requiem van Mozart uitgevoerd in De Fontein. Dit jaar zal op 3 november a.s. het schitterende Requiem van Gabriel Fauré worden uitgevoerd door het Kamper koor Arise, o.l.v. Wolfried Kaper, begeleid door het Ensemble Conservatoire. Het Requiem wordt ingeleid door de dichter Lenze L.Bouwers.

Plaats: De Fontein, Sterrenkroos 56, Stadshagen, Zwolle.

Aanvang: 20.15 uur.

Reserveren (aanbevolen): www.fonteinconcerten.nl

  • Comments(0)//www.arisekampen.nl/#post55